Är våra elscootrar lagliga?

Get The Help You Need!

Contact Us

Det finns många frågetecken angående elscootrar då de är så nya. Hur snabbt får de gå och hur stark motor får scootern ha? Vi tänkte därför förklara vad som gäller och vem som får köra våra scootrar. Enligt transportstyrelsen så är den stora frågan hur snabbt en scooter och vilket wattal som scootern har. Våra elscootrar har wattal från 150-1600W. Så enkelt sagt så har vi alla olika typer av scootrar. Vad gäller då?

Hur snabbt får scootern gå?

En elscooter får gå upp till 20 km/h för att klassas som en cykel. Då får du köra på vilka vägar du vill och även på cykelbanan. Scootern är alltså en cykel. Våra scootrar går upp till 55 km/h men de flesta vi har går endast 25 km/h. Så egentligen så är inte våra scootrar helt lagliga. Fast om du har ett vanligt bilkörkort eller ett mopedkörkort så kommer du undan! Då får du köra alla våra scootrar. För när elscootern går över 20 km/h så klassas det som en Moped Klass 2 istället. Så det är lagligt!


Hur stark motor får man ha?

Du får ha en motor på 250W. Kugoo Kirin Mini har en motoreffekt på 150W annars har alla våra scootrar 350W och uppåt. Det är för att en 250W motor inte klarar lika mycket som en 350W motor. Därför har vi valt att satsa på lite starkare motorer. Vår elscooter som har starkast motor är Kugoo G-Booster. Den har dubbla 800W motorer och klarar hastigheter upp till 55 km/h. Vi rekommenderar inte att köra så snabbt på grund av säkerheten. Och när hastigheterna går över 25 km/h så klassas det inte som en Moped klass 2 längre. Transportstyrelsen vet ännu inte vad det klassas som. Det kan klassas som en Moped klass 1 men å andra sidan så saknar en elscooter många av sakerna som gör att det ska klassas som en Moped klass 1.

Det är ännu väldigt oklart vad som gäller men troligtvis så kommer det att uppdateras och bli tydligare. Elscootrar är som sagt väldigt nytt och vi på Electric Scooters ska göra allt vi kan för att anpassa oss efter Transportstyrelsens lagar.

Vad händer om du bryter mot dessa lagar?

Du kommer att få en bot på 800 kr eller 500 kr för att inte ha följt lagarna om elscootrar respektive Moped klass 2. Vi på Electric Scooters har aldrig hört om någon som har blivit tagen av polisen och fått en bot. Risken är väldigt liten men den finns ändå. Det viktigaste är säkerheten och därför avråder vi också att man ska åka två på en scooter.

När man åker två på en scooter så riskerar man sitt eget liv och resenärens liv. Det är farligt och olagligt. Elscooter lag.

Om du har några frågor angående lagar så är det bara att kontakta oss. Antingen via email, chatt eller också Instagram. Vi är glada över att kunna svara på era frågor. Vi svarar på alla frågor om elscooter lag.

Trending Products

Trending Products

Trender kommer och går, varje år kommer det ut nya lansering av elscooters för alla åldrer och i olika modeller. Vi granskar, testar och recenserar dessa i takt med att de kommer ut, och givetvis så tar vi på Electric Scooters reda på vilka våra kunder tycker bäst om, och vilka som säljer bäst där ute på marknaden!Här kan du se några av de mest populära Elscooters just nu! Ta gärna och kika hur de ställer sig mot andra Elscooters i samma klass i våra Bäst i Test listor!